Sunday, February 12, 2017

Asam Pedas Daging Tetel Periuk Noxxa

Bahan-bahan:
600 gram daging lembu cincang (dahing/urat/ lemak)
1 batang serai, diketuk
1 kuntum bunga kantan, dibelah 2
1 genggam daun kesom
1 camca teh lada hitam kisar
2 batang terung (saiz sederhana)
2 senduk nasi cili kisar
2 sudu rempah kari daging
1/2 camca teh pes asam jawa (atau secukup rasa)
Garam dan gula secukup rasa
Air secukupnya


Bahan-bahan dikisar:
5biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci kunyit hidup (tumbuk sehingga halus)

Bahan-bahan diketuk shj:
1 inci halia
1/2 inci lengkuas
 

Cara-cara membuat:
  1. Daging dihiris nipis, cuci dan toskan. Panaskan minyak dalam periuk (anggaran 1/3 cawan). Tumis serai, bahan2 kisar halus, bahan yg diketuk hingga harum, masukkan serbuk kunyit dan kacau rata. Tambah cili kisar dan rempah kari dan masak hingga cili garing dan naik minyak. Guna fungsi stir fry dlm 2 minit.
  2. Tambah daging dan air asam jawa secukupnya. Masukkan bunga kantan, bendi dan perasakan garam dan lada hitam. Tutup tudung periuk dan tukarkan kepada mode High Pressure selama 15 minit.
  3. Biarkan selama 3 minit dan releasekan pressure. Buka tudung periuk dan masukkan daun kesum dan tomato. Tutup semula periuk. Tambahkan lagi masa selama 5 min (mode HP). Hidangkan bersama nasi putih dan lauk2 lain.
*diolah semula dari resipi asal idawatie blogspot

        Asam pedas daging tetel yg telah siap

No comments:

Post a Comment