Bahan2
3 ketul ayam (bahagian dada)
Air (suka hati banyak mana untuk buat sup)
Halia.. Ikut ukuran air
1 biji Ubi sengkuang ~ dipotong besar
Gula batu (secukup rasa)- 4-5 ketul - bergantung pada kemanisan sup
Lada sulah
Kiub ayam (satu)
Garam secukup rasa
Bawang goreng
Bahan sampingan :
1 labu bawang putih ditumbuk halus
Minyak untuk menumis bawang putih
Fish cake
Bebola kesukaan( ayam / udang / sotong)
Daun bawang dihiris
Cilipadi digunting kecil, dicampur dengan kicap
Cara-Cara buat sup:-
Rebuskan ayam, halia dan juga sengkuang dan juga garam secukup rasa. Bila isi ayam dah masak keluarkan dan disiat kecil. Lepas siat masukan tulang ayam ke dalam sup balik. just to make sure sup tu akan lebih sebati ngan rasa ayam. Masukan gula batu, kiub ayam dan lada sulah. Biar hingga sengkuang betul2 sebati dgn kuah sup. Blh tambah air jika kurang.
Untuk bahan sampingan :
1) Minyak Bawang putih :
Tumiskan bawang putih dgn minyak yg sudah dipanaskan. Perlahan api dan kacau2 sampai la bawang jadi kekuningan.
2) Rebus and potong bebola and fish cake mengikut saiz yang anda suka.
Celur Keow Teow / mee / bihun
3) Hiris daun bawang
4) Potong cilipadi and dicampurkan dengan kicap
Diolah semula dari : blogger mmans2754
No comments:
Post a Comment