Tuesday, September 29, 2015

Sabsuka

Bahan-bahan:
500g daging kisar (ayam/lembu)
3 sudu besar cili kisar
2 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia - ditumbuk halus
4 sudu besar serbuk kari daging 
1 biji bawang besar dipotong dadu
1 biji tomato dipotong dadu
1 tin tomato puree size sederhana
3 sudu besar tomato sos
1/2 -1 sudu besar gula
1-2 cawan air
garam secukup rasa

Bahan untuk topping

1 biji bawang besar dipotong dadu
2 biji tomato dipotong dadu
sedikit daun ketumbar atau daun sup
1-2 lada merah dihiris halus
1-2 lada hijau dihiris halus
2 sudu besar bawang goreng
4 biji telur

Campurkan daging, dengan bawang putih kisar, halia kisar, serbuk kari dan biarkan selama 20 minit. Panaskan minyak dan tumis bawang besar hingga layu. Masukkan cili kisar dan kacau hingga pecah minyak. Masukkan perapan daging tadi dan gaul rata. Masukkan 1-2 cawan air. Bila daging sudah hampir 3/4 masak, masukkan tomato puri, tomato sos dan toamto yang dipotonfg dadu tadi. Kacau rata dan masukkan garam, gula & serbuk perasa secukup rasa. Sesuaikan rasa-ia harus ada masam dan manisnya.. Biarkan ia reneh sebentar dan matikan api. Shabsuka ini haruslah tidak terlalu cair atau kering.

Bila daging sudah masak, masukkan kedalam loyang yang telah disusunkan dengan roti (sapukan majerin ke atas permukaan roti) atau mangkuk yang boleh dibakar dan ratakan. Taburkan bahan2 taburan, seperti tomato, bawang, lada, daun ketumbar/sup dan bawang goreng diatas daging tadi. Buatkan lubang untuk telur dan bakar 180C selam 15 minit atau hingga telur hampir masak. 

   Daging diperap bersama serbuk kari, bawang putih dan halia
           Daging sedang dimasak



             Sabsuka setelah dibakar

Resipi diolah dari blog Wartie's homemade
   


No comments:

Post a Comment