Thursday, February 17, 2011

Kek Lapis Coklat



Bahan - bahan:
250 g butter
200 g gula castor
250 g tepung naik sendiri
5 biji telur ( asingkan kuning dan putih telur)
1 sudu kecil esen vanila
100 g coklat masakan - dicairkan
1 sdk baking powder
50 g coklat chip

Bahan topping:
250 g coklat masakan dicairkan
50 g butter
50 g coklat chip

Cara:
1. Satukan butter dan gula kastor. Pukul hingga gebu.
2. Masukkan kuning telur yg tlh diasingkan ke dalam adunan td. Putih telur pula dipukul sehingga menjadi gebu.
3. Masukkan esen vanila dan kacau adunan kembali. Ayak tepung naik sendiri bersama-sama dengan baking powder. 
4. Apabila adunan tlh sebati, masukkan tepung tersebut diselang-selikan dengan putih telur yg telah dipukul td. Kacau hingga rata. 
5. Asingkan adunan tetsebut kepada 2 bhg. Salahsatu bhg adunan tersbt perlulah dimasukkan dgn coklat masakan yg tlh dicairkan.
6. Masukkan adunan tersbt secara berselang seli antara satu sama lain ( adunan coklat diikuti adunan biasa)
7. Taburkan coklat chi di atas adunan td
8. Bakar adunan pd suhu 180 celcius selama lebih krg 25 min.



(Resepi ini diperolehi daripada MyResipi.net…Rasanya boleh tahan sedap…cuma untuk foto di atas saya tidak letakkan chocolate topping)

No comments:

Post a Comment