Bahan-bahan:
500g sotong (dipotong bulat
Tomato (dipotong empat)
1 biji cili merah (dihiris)
1 biji cili hijau (dihiris)
Bawang besar (dipotong bulat)
1 sdk lada hitam (ditumbuk kasar)
Sos tiram secukupnya
Serbuk kunyit
Sedikit garam
Bahan-bahan tumis:
3 ulas bawang merah - dihris
2 ulas bawang putih - dihiris
2 sm halia - dihiris
Cara membuatnya:
Sotong diperap dengan lada hitam, sos tiram dan serbuk kunyit. Panaskan minyak dan tumiskan bahan-bahan tumis hingga naik bau dan agak kekuningan. Masukkan sotong dan sedikit air. Biarkan sehingga sotong lembut. Kemudian masukkan tomato, cili merah, cili hijau dan bawang besar. Gaulkan bahan sehingga sebati. Apabila telah masak, bolehlah diangkat.
No comments:
Post a Comment