Bahan A:
500 g daging lembu
2 sudu besar kerisik
2 cawan santan pekat
2 sudu besar gula perang
2 keping asam keping
Minyak masak
Garam secukup rasa
Bahan B (Dikisar)
20 tangkai cili kering
1 sudu besar rempah kari daging
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
3 sm halia
2 sm lengkuas
Bahan C (Bagi menumis)
2 sm kulit kayu mais
3 kuntum bunga cengkih
2 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
Cara membuat
1. Daging dipotong kecil. Kemudian basuh dan toskan
2. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi
3. Masukkan bahan yang dikisar dan masakkan hingga wangi dan naik minyak
4. Masukkan daging dan kacau rata. Kemudian masukkan sedikit air dan kacau rata
5. Apabila sudah naik minyak, masukkan santan, kerisik, asam keping, garam dan gula merah.
6. Masak hingga mendidih dan pekat. Kacau sekali - sekala
7. Tutup api dan hidangkan
Sumber: Resipi Pilihan Chef Hanieliza
No comments:
Post a Comment