Sunday, September 4, 2016

Ayam Roasted

1 ekor ayam
2 biji kentang - buang kulit- potong chuncky
2 batang carrot - buang kulit - botong besar2
2 labu bawang besar- dipotong empat
1 labu bawang putih - dipecahkan- tak perlu buang kulit
Lada hitam (sukatan ikut suka - ditumbuk)
Minyak sayur/ minyak olive
Serbuk thyme
Mixed herbs
Rosemarry leaves
Garam
Butter
Sebiji lemon

Cara-cara:
- Lumurkan ayam dengan minyak vege/olive
- Ratakan garam seluruh luar dan dalam badan ayam.
- Butter dipotong kecil dan masukan ke dalam lapisan kulit ayam.
- Ratakan black pepper kesuluruh badan ayam. Kalau nak pedas boleh lebihkan sikit.
- Ratakan serbuk thymes/mixed herbs ke seluruh badan ayam.
- Ambil lemon dan roll kan supaya keluar jus lemon tersebut. Masukkan lemon dan separuh dari bawang putih tadi ke dalam perut ayam.
- Taburkan semua vegies tadi di sekeliling ayam.
- Panaskan oven. Bakar dengan suhu 250 darjah celcius dan bakar selama 1 jam 30 min.. Bergantung pada oven... Pada 45 min yg pertama kelurkan ayam dan terbalikkan bahagian yg belum di masak..

                        Herbs and vegies
       Ratakan minyak/garam/ lada hitam
    Masukkan lemon/bawang putih ke       dlm badam ayam
    Taburkan veggies di sekeliling ayam
              Ayam sedang dibakar
       Ayam yg telah siap dibakar
 Lebih sedap dimakan dengan butter rice



Selamat mencuba!!!




No comments:

Post a Comment