Sunday, November 8, 2015

Chicken Lasagna


Sos Lasagna

Bahan2
 
400g mince meat (chicken)
1/2 bawang holland (potong dadu)
1 tin cendawan butang (potong dadu)
1 botol sos pasta kimball
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk lada hitam

Cara:

Cairkan 2 sudu besar mentega. Masukkan mince meat. Kacau hingga daging separuh masak. Masukkan bawang, cendawan dan sedikit air. Biarkan masak seketika. Kemudian masukkan serbuk lada hitam dan garam..apabila sudah masak.. Padamkan api dan biarkan sejuk seketika. 

Sos cheese

Bahan2
4 sudu besar tepung gandum
Tiga keping cheese
2 cawan skimmilk
Sedikit garam

Cara2

Panaskan dua sudu besar butter. Masukkan tepung gandum dan kacau. Ketepikan. Kemudian masukkan susu, cheese dan garam. Kacau sebati di atas api. Pastikan tepung tidak berketul. Apabila sudah masak. Biarkan ia sejuk.

Cara membuat lasagna
 
1. Tuangkan sos lasagna kedalam bekas caserole atau aluminium. Aturkan kepingan lasagna. Kepingan lasagna tidak perlu direndam. Kemudian tuangkan sos lasagna dan ratakan. Seterusnya tuangkan sos cheese .. 

2. Ulangkan langkah pertama jika sos masih ada. Pada lapisan terakhir, taburkan cheddar chesse ke atas sos lasagna dan sos cheedar.

3. Tutupkan lapisan atas dengan aluminium foil. Preheat oven. Bakarkan lasagna ke dalam  oven pada suhu 180 darjah selama 50 minit. Pada minit ke 20,  buangkan aluminium foil dan masukkan semula ke dalam oven. Apabila sudah masak, keluarkan lasagna dan biarkan sejuk selama 20 minit. 

                Bahan sos lasagna



    Lapisan pertama (untuk lembutkan    lasagna


      Lasagna yg telag siap dibakar










 

No comments:

Post a Comment