Saturday, February 28, 2015

Kuih Cara

BAHAN A 
(Campurkan semua dibawah dan kisar)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan
1 biji telur
1 1/2  cawan air daun pandan  (dari 3-4 helai daun pandan yang telah dikisar dan ditapis)

sedikit 

BAHAN B
Gula putih

BAHAN C (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan

sedikit minyak masak

Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan acuan Kuih cara.
2. Sapu sedikit minyak pada dasar acuan dengan menggunakan daun pandan. Pastikan tiada minyak yang tinggal bertakung.
3. Ceduk dan masukkan bancuhan tepung kedalam acuan... hampir-hampir penuh (lebih dari 3/4)
4. Biarkan seketika <> 30 saat supaya tepung di bahagian bawah masak sedikit.. barulah dimasukkan sedikit gula (1/3 sudu teh)
6. Pastikan kuih masak dengan sempurna (tiada cairan tepung) barulah di angkat dan pasangkan.


              Bahan A, Gula & Minyak

               Kuih cara sedang dimasak 

            Kuih cara sedia untuk dimakan

No comments:

Post a Comment