(Campurkan semua dibawah dan kisar)
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan
1 biji telur
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 3-4 helai daun pandan yang telah dikisar dan ditapis)
BAHAN B
Gula putih
BAHAN C (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan
Cara-Cara Memasak:-
1. Panaskan acuan Kuih cara.
2. Sapu sedikit minyak pada dasar acuan dengan menggunakan daun pandan. Pastikan tiada minyak yang tinggal bertakung.
3. Ceduk dan masukkan bancuhan tepung kedalam acuan... hampir-hampir penuh (lebih dari 3/4)
4. Biarkan seketika <> 30 saat supaya tepung di bahagian bawah masak sedikit.. barulah dimasukkan sedikit gula (1/3 sudu teh)
6. Pastikan kuih masak dengan sempurna (tiada cairan tepung) barulah di angkat dan pasangkan.
1 cawan tepung gandum
1/2 cawan santan
1 biji telur
1 1/2 cawan air daun pandan (dari 3-4 helai daun pandan yang telah dikisar dan ditapis)
sedikit
Gula putih
BAHAN C (Untuk sapuan pada dasar loyang)
1 helai daun pandan
sedikit minyak masak
1. Panaskan acuan Kuih cara.
2. Sapu sedikit minyak pada dasar acuan dengan menggunakan daun pandan. Pastikan tiada minyak yang tinggal bertakung.
3. Ceduk dan masukkan bancuhan tepung kedalam acuan... hampir-hampir penuh (lebih dari 3/4)
4. Biarkan seketika <> 30 saat supaya tepung di bahagian bawah masak sedikit.. barulah dimasukkan sedikit gula (1/3 sudu teh)
6. Pastikan kuih masak dengan sempurna (tiada cairan tepung) barulah di angkat dan pasangkan.
No comments:
Post a Comment