Bahan-Bahan:
Resipi Puff
240ml air kosong
100g mentega
130g tpg gandum
secubit garam
3 biji telur
1/2 camca teh gula kastor
Cara membuat:
1) Panaskan air dengan api perlahan
2) Masukkan mentega. Biar cair sepenuhnya.
3) Maukkan secubit garam dalam tepung
4) Masukkan tepung gandum dalam adunan air dan mentega yg sdg menggelegak. Kacau sehingga tepung tidak melekat pd periuk.
5) Tutup air. Biar adunan ini suam.
6)Masukkan telur sambil diputar dengan pemuta lektrik satu persatu dgn kelajuan sederhana sampai adunan menjadi likat.
7) Masukkan dalam piping bag dan pipe cantik2 atas loyang pembakar yang disapu minyak.
8) Bakar dalam oven yang dipanaskan terlebih dahulu dengan suhu 160 darjah celcius untuk 30 minit atau sampai masak - coklat keemasan.
Resepi Kastad
11/2 cawan susu segar
2 sudu besar tpg gandum
75g gula
11/2 sudu besar tepung jagung
2 biji telur kuning
2 sudu besar mentega
sedikit esen vanila
1) Panaskan susu dalam periuk lebih kurang 5 minit
2) Satukan tepung, gula dan tpg jagung dan masukkan dalam periuk. kacau sebati. masukkan kuning telur satu demi satu, sambil kacau adunan. kemudian masukkan mentega. Kacau hingga likat. Tutup api.
3) Paip inti kastad ke dalam puff yang siap dibakar.
No comments:
Post a Comment