Saturday, January 29, 2011
Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa
Bahan-Bahan
Seekor ikan kerapu/siakap. Saiz sederhana besar.
Sebiji tomato - dipotong empat
Sebiji bawang besar (dipotong bulat)
3 sdb sos tiram
3 sdb sos cili
3 sdb sos tomato
Sedikit garam
Bahan-bahan dihiris:
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
Sebiji cili merah
Bahan - bahan hiasan:
Sebiji cili hijau
Daun bawang dan dau sup
Cara- cara membuatnya:
Ikan disalut dengan tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat. Kemudian tumiskan bahan-bahan yang dihiris hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau semua bahan. Masukkan sedikit air untuk menambahkan kuahnnya. Masukkan tomato dan bawang besar. Taburkan sedikit garam. Kacau hingga semua bahan telah masak. Angkat dan tuang ke atas ikan yang siap digoreng. Taburkan cili dan dan daun bawang dan sup sebagai hiasan.
Labels:
Ikan
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment