Saturday, January 29, 2011

Ikan Kerapu Masak Tiga Rasa


Bahan-Bahan

Seekor ikan kerapu/siakap.  Saiz sederhana besar.
Sebiji tomato - dipotong empat
Sebiji bawang besar (dipotong bulat)
3 sdb sos tiram
3 sdb sos cili
3 sdb sos tomato
Sedikit garam

Bahan-bahan dihiris:

3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 sm halia
Sebiji cili merah

Bahan - bahan hiasan:

Sebiji cili hijau
Daun bawang dan dau sup

Cara- cara membuatnya:

Ikan disalut dengan tepung jagung. Panaskan minyak dan goreng ikan hingga garing. Angkat.  Kemudian tumiskan bahan-bahan yang dihiris hingga garing. Masukkan sos tiram, sos cili dan sos tomato. Kacau semua bahan. Masukkan sedikit air untuk menambahkan kuahnnya.  Masukkan tomato dan bawang besar. Taburkan sedikit garam. Kacau hingga semua bahan telah masak. Angkat dan tuang ke atas ikan yang siap digoreng. Taburkan cili dan dan daun bawang dan sup sebagai hiasan.

No comments:

Post a Comment