Monday, October 11, 2010

Sambal tumis sardine



Bahan-bahannya:

1 tin sardine
Sebiji ubi kentang - dipotong panjang
Cili merah- dihiris
Bawang besar- dipotong bulat
Sedikit air asam jawa
Kicap
Sedikit garam

Kisar Bahan A:
Cili kering
Bawang merah
Bawang putih

Cara-cara membuatnya:
Goreng ubi kentang sehingga agak garing. Angkat. Kemudian tumiskan bahan A sehingga cili kelihatan agak garing. Masukkan sardine dan sosnya (anda juga boleh menggorengkan sardine tersebut terlebih dahulu). Tumis seketika. Masukkan air asam jawa. Biarkan sehingga masak. Kemudian masukkan sedikit garam dan kicap. Akhir sekali masukkan cili merah, bawang besar dan ubi kentang. Tumis tetapi jangan sehingga bawang dan cili layu. Angkat dan hidangkan dengan nasi panas.

No comments:

Post a Comment