Friday, April 3, 2015

Sup Cendawan Berkrim



Bahan

2 sb mentega
1 biji bawang holland (hiris nipis/cincang)
1/2 paket cendawan shitake (hiris)
1 paket cendawan butang (hiris)
1 kiub ayam maggi (boleh ganti dengan air rebusan ayam - chicken broth)
2 biji kentang (rebus empuk dan kisar hingga halus)
1/2 liter susu segar
1 tin susu cair
1 cawan tepung gandum, (bancuh dengan air dan tapis supaya tiada ketul)
air secukupnya
garam secukup rasa

Panaskan mentega. Tumis bawang hingga naik bau. Masukkan cendawan yang telah dihiris kecil. Tumis hingga cendawan layu. Masukkan air dan bancuhan tepung serta kiub maggi. Kacau hingga mendidih. Masukkan puri kentang, susu dan tambah air jika perlu. Masak hingga mendidih, kacau selalu sebab sup akan membuak. Perisakan dengan garam secukup rasa. Tutup api. Hidangkan dengan roti bawang putih.






Sumber: zulfazadreamland.blogspot.com





No comments:

Post a Comment