Saturday, January 29, 2011

Sup Tulang-Mamak Version

Bahan A:

500 gm tulang
2 sudu besar rempah kurma (dibancuh dengan sedikit air)
1 biji kentang (dipotong 4)
1/2  batang lobak merah (dipotong bulat)
1 pokok daun sup dan daun bawang
1 batang serai (diketuk)
1/2  sdk lada hitam
Garam secukup rasa
Air secukupnya

Bahan B (Untuk menumis)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sm halia
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
3 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga

Cara membuatnya:

Tolong dipotong kecil. Basuh dan toskan. MAsukkan semua bahan ke dalam periuk dan masakkan hingga daging lembut. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumis hingga wangi. Tuangkan bahan tumis dan masakkan hingga mendidih. Tutup api.  Taburkan dengan daun sup dan bawang goreng kemudian hidangkan.

No comments:

Post a Comment