Tuesday, February 19, 2013

Ikan siakap berlada


Bahan-bahan:

Seekor ikan siakap/jenahak
6 biji cili merah
6 biji cili padi
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 biji limau nipis (ambil jus)
1 cawan air biasa
1 biji bawang besar - dipotong bulat utk hiasan
garam & gula secukup rasa

Cara memasaknya
- Ikan siakap/ jenahak digaul dengan kunyit dan garam. Di goreng sedikit garing. Ketepikan.
- Kisarkan cili merah, cili padi, bawang merah dan bawang putih. Tumiskan dengan minyak yang sedikit sehingga naik bau
- Masukkan sedikit air dan perahan jus limau, kacau rata. Biarkan seketika sehingga sambal sedikit kering.
- Masukkan garam dan gula secukupnya.
- Apabila sambal kelihatan kering, masukkan ikan. Gaul sehingga ikan rata dengan sambal.
- Akhir sekali, sebelum angkat, masukkan hirisan bawang besar, dan gaul rata lagi.

No comments:

Post a Comment