Friday, August 19, 2011

Kari Ayam



Bahan - Bahan

600gm ayam (dipotong sederhana besar)
3 biji bawang merah
2 biji bawang putih
1 inci halia
3 kuntum bunga lawang
3 kuntum buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
2 sm kulit kayu manis
150 ml santan (kurang pekat)
3 sudu besar rempah kari ayam
1 biji kentang (dipotong empat)
1 biji tomato (dibelah empat)
Sedikit air

Cara membuatnya:

1. Kisarkan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga agak lumat.
2. Bancuhkan rempah kari ayam dengan sedikit santan.
3. Panaskan minyak dan tumiskan bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih dan kulit kayu manis.
4. Kemudian masukkan bawang merah, bawang putih dan halia. Biarkan hingga kekuningan.
5. Masukkan rempah kari ayam yang telah dibancuh dengan santan. Biarkan hingga pecah minyak.
6. Masukkan ayam dan kentang. Tuangkan sedikit air. Biarkan hingga ayam dan kentang agak lembut.
7. Masukkan santan. Biarkan hingga mendidih.
8. Masukkan tomato dan garam dan biarkan hingga masak.



No comments:

Post a Comment