Sunday, July 20, 2014

Masak Lemak Cili Padi Telur Itik


Bahan-bahannya

5 biji telur itik
15 biji cili padi.*...kalau tak nak pedas boleh kurangkan
1 inci kunyit hidup*
3 ulas bawang merah*
sehelai daun kunyit...diracik halus 
4 cawan santan dari sebiji kelapa
garam halus/secukup rasa
1 camteh gula pasir
I biji buah tomato di belah 4

*ditumbuk lumat/diblend dengan sedikit air
telur dibasuh bersih

Cara-cara membuatnya adalah seperti berikut..


1.Masukkan santan dan bahan yang diblend kedalam periuk.
2.Masak atas api yang sederhana sehingga kuahnya mendidih,kacau selalu supaya tidak pecah minyak,masukkan garam dan gula.
3.Kecilkan api,pecahkan telur dalam mangkuk,masukkan telur satu persatu diposisi yang berlainan.
4.Biarkan seketika,jangan dikacau,biarkan telur mengeras,kemudian dipusingkan,bila dah cantik kerasnya,besarkan sedikit api,biarkan mengelegak sekejap.
5.Masukkan daun kunyit yang telah dihiris tadi,biarkan dalam 2 ke 3 minit....

**Resipi asal dr. Blogger ( lupa) kemudian diolah sedikit dgn mengurangkan cili padi & gula..dan ditambah tomato..


Add caption


No comments:

Post a Comment